Παρασκευή Τραχανά από τους μαθητές/τριες του τμήματος Α5

Με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό, οι μαθητές/τριες του τμήματος Α5, είχαν την ευκαιρία να μάθουν και να φτιάξουν τραχανά μέσα στην τάξη τους με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους. Πρόκειται για μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση και τη μαγειρική τέχνη. Η δραστηριότητα αυτή είχε ως στόχο να φέρει τους μαθητές/τριες πιο κοντά στην ελληνική κουλτούρα, αλλά και να τους δώσει την ευκαιρία να δουλέψουν ομαδοσυνεργατικά.

Με οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς τους, οι μαθητές/τριες έφεραν από το σπίτι τους τα απαραίτητα υλικά και παρασκεύασαν τον τραχανά βήμα προς βήμα. Άρχισαν με το ζύμωμα του μείγματος, χρησιμοποιώντας αλεύρι, σιμιγδάλι και γάλα. Στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το παραδοσιακό κόσκινο, δημιούργησαν τις μικρές μπαλίτσες που είναι χαρακτηριστικές του παραδοσιακού τραχανά. Στη διάρκεια της δραστηριότητας, οι μαθητές/τριες έμαθαν όχι μόνο τη διαδικασία της παρασκευής, αλλά και την ιστορία του τραχανά και τη σημασία του στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων.

Η διαδικασία ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστική, καθώς οι μαθητές/τριες συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν ιδέες, ενώ οι εκπαιδευτικοί τους, κα Τσακιρίδου και κ. Λασπίδης, παρείχαν χρήσιμες συμβουλές για να πετύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα. Όταν τελείωσε η παρασκευή, όλοι απόλαυσαν τον τραχανά που είχαν φτιάξει και μοιράστηκαν τη χαρά της δημιουργίας τους, προσφέροντας και ανατροφοδότηση. Η εμπειρία αυτή ενίσχυσε τη σύνδεση των μαθητών με τις παραδοσιακές αξίες και τους έδωσε την ευκαιρία να νιώσουν περήφανοι γι’ αυτό.

Η δραστηριότητα αυτή συνδύασε τη γνώση με τη δημιουργία και προσέφερε στους μαθητές/τριες ένα ευχάριστο και παιδαγωγικό μάθημα για την παράδοση και την ελληνική γαστρονομία.