Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια»

Την Τετάρτη, 25/1/2023, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘ εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» που υλοποιείται από την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», με στόχο την εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών με τη διαφορετικότητα και την ευαισθητοποίησή τους για τη διασφάλιση και απόδοση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισότιμα σε όλους και όλες.

Ο συντονιστής του προγράμματος κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», περιέγραψε στους μαθητές την καθημερινότητα και την πραγματικότητα της αναπηρίας στην Ελλάδα, την προσβασιμότητα και τα εμπόδια που συναντά.

Στη συνέχεια οι μαθητές/-τριες κλήθηκαν να συζητήσουν αυτές τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης και πώς, συλλογικά, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση της πραγματικότητας της αναπηρίας, της συμπερίληψης και της μοναδικότητας του κάθε ατόμου,  οι μαθητές/-τριες ενεργοποιήθηκαν  με στόχο την ανάπτυξη αλληλεγγύης και κλήθηκαν οργανωμένα σε ανοιχτό διάλογο όπου έθεσαν ελεύθερα ερωτήματα και τοποθετήθηκαν με σκέψεις και κατάθεση συναισθημάτων και εμπειριών.

Αυτή η αλληλεπίδραση και αλληλοκατανόηση είναι προϋποθέσεις για την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας σχετικά με τη διαφορετικότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Υπεύθυνοι καθηγητές για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης δράσης είναι ο κ. Γκαγκαβούζης Κωνσταντίνος, η κ. Καραφλού Ελένη, η κ. Κουτσιμανή Αικατερίνη, η κ. Τσιαντούλα Αριστέα και η κ. Χριστοφίδου Μαρία.